SEO af billeder

I går skrev en af vores kunder til mig og spurgte, hvordan han på sin hjemmeside kunne optimere sine billeder til Google.

Jeg forklarede ham helt kort, hvordan han skulle vælge det rigtige filnavn og bruge alt-attributen til at beskrive indholdet i billedet.

Men jeg er sikker på at der er andre, som også kunne bruge en guide til hvordan du får mest muligt værdi ud af dine billeder. Derfor har jeg skrevet dette blogindlæg om SEO af billeder.

Indholdsfortegnelse

Hvorfor bruge billeder?

Lad os forstille os en avis uden et eneste billede – kun ren tekst. Det er ikke særligt tiltalende, og du ville nok hurtigt finde en anden avis.

Det samme er gældende for din hjemmeside. Har du billeder i dine artikler er de mere spændende for den besøgende, og det holder dem længere tid på din side. Det er et kvalitetstegn og bliver belønnet af Google.

Gode billeder kan også være med til at hæve konverteringen. Har du en webshop og er dine billeder for små eller i en meget dårlig kvalitet – ja så giver det ikke ligefrem brugeren lyst til at købe. Men har du derimod flotte lyse billeder, med gode detaljer af produktet – så er chancen for at kunden køber hos dig større.

Men billeder kan også give dig direkte besøgende fra Google. Du har formenligt allerede set, at der ved nogle søgninger kommer 4 billeder frem i søgeresultatet. Hvis ikke så ser det sådan her ud:

roed-bil-hvide-striber

Disse 4 billeder er fra Google’s billedesøgning, men bliver altså vist ude i det normale søgeresultat. Du kan også få dine billeder frem herude og skaffe trafik til din hjemmeside.

Lad os se på, hvad du skal gøre:

Inden du uploader

Allerede inden du uploader dine billeder til din hjemmeside, er der nogle få ting du skal gøre.

Vælg det rigtige filnavn

Google kan ikke (endnu) forstå og læse, hvad der er på billeder. Derfor har vi en række muligheder for at fortælle, hvad der er på billedet.

Google læser bla. hvilket filnavn vi har givet billedet. Dette kan vi udnytte.

classic-red-car_GkhABP8d_L

Vi har en artikel på vores hjemmeside, som omhandler en rød bil. Bilen har striber og du vil gerne være synlig på søgningen “Rød bil med hvide striber”. Da du lagde billedet fra dit kamera over på din computer, fik billedet filnavnet IMG_0099.jpg

IMG_0099.jpg er ikke særligt sigende – men du ved at du skal lave et beskrivende filnavn. Så inden du uploader billedet til din hjemmeside, så omdøber du det til enten roed-bil.jpg eller roed-bil-hvide-striber.jpg

Sørg for at holde filnavnet relativt kort. Jeg anbefaler at bruge maks 3-4 ord. Ordene skal altid være adskilt med bindestreg (-). Google opfatter bindestreg som et mellemrum. Brug aldrig underscore (_) i dine filnavne.

Undgå desuden brugen af æ, ø og å i dine filnavne.

Skaler dine billeder mindre

Hastigheden på din hjemmeside bliver en større og større faktor i vurderingen af Google. Når du åbner en hjemmeside på din computer, og især mobilen, så vil du have resultatet hurtigt. Det ved Google og derfor er en langsom hjemmeside et minus i vurderingen af din side.

En af de største årsager til langsomme hjemmesider, og den nemmeste at løse, er for store og tunge billeder.

Hvis du har taget et billede med dit kamera er det oftest langt større end det er nødvendigt til dit website. Sørg for at skalere det til en max bredde på omkring 800px. Det er oftest mere end rigeligt til at vise på de fleste hjemmesider.
Colorful sunrise at the field with morning fog

Dette billede har jeg ændret i størrelsen inden jeg uploadede det til min hjemmeside. I den originale størrelse på 5991×3994 pixel fylder billedet 12,7 MB, men ved at ændre størrelsen til 800×533 pixel fylder det nu kun 242 kB.

Dette er et okay resultat, men lad mig vise dig, hvordan dine billeder kan fylde endnu mindre…

Brug Kraken.io og få superoptimeret dine billeder

Hvis du virkelig vil forøge din hastighed på dit website, så skal du bruge Kraken.io til at optimere dine billeder.

Glem alt om at selv sidde i Photoshop og prøve at optimere dine billeder til at fylde mindre. Kraken gør arbejdet for dig, hurtigere og bedre end noget andet.

kraken-optimering

Det er helt simpelt at bruge – du kan enten uploade filer fra din computer, indtaste en URL eller lade Kraken.io crawle hele din side.

Du har som gratis bruger, mulighed for at bruge programmet til 50 MB. Men det koster kun 5$ at opgradere til 500 MB om måneden, og de er lynhurtigt tjent hjem

Jeg har taget vores store billede fra før igennem Kraken.io med “optimization mode” indstillet til lossy.

I første omgang uden at ændre størrelsen på billedet. Nedenfor ser i resultatet.

kraken-io-resultat

Kraken har skåret 94,73% af fylden på billedet og det er altså uden at ændre på størrelsen. Nu kan du efterfølgende ændre størrelsen på billedet til at fylde 800×533 px. og så sker der magi.

Vores billede som før fyldte 12,8 mb fylder nu kun 31,4 kb. Nu bliver dine besøgende og Google glade for din hurtige hjemmeside, og du kan stadig have flotte billeder.

Ultra optimering af billede med Kraken.io

Du finder Kraken.io her

Nu er dit billede klar til at blive uploadet, og her er nogle nye ting du kan optimere på..

Når du indsætter billedet

I første afsnit skrev jeg om de optimeringsmuligheder du har inden du uploader billedet til din hjemmeside.

Nu vil jeg skrive om de ting, du skal gøre efter du har uploadet billedet og er klar til at sætte det ind i din artikel, blogindlæg eller din produktside.

Brug altid alt-attribut

Alt hvaffor noget?

Alt-attribut eller alt-tag er den alternative tekst, som vil fremgå hvis billedet ikke kan vises.

Det bruges også til svagtseende og blinde som bruger et computerprogram til at oplæse, hvad der er på sitet. Her oplæses alt-attributen til at forklare, hvad der er på billedet.

Hvis du læste med i starten, så ved du at Google ikke endnu kan forstå, hvad der er på billederne. Derfor skal du bruge alt-attributen til at beskrive indholdet på billedet.

Det er godt for den svagtseende, fordi han nu kan forstå, hvad der er på billedet – men med SEO-brillerne på, så forklarer vi nu også Google, hvad der er på billedet.

Google læser nemlig også alt-attributen, og bruger den til at forstå hele sidens indhold og sammenhæng. Det er godt!

Men kan du så bare fylde alt-attributen med alle de søgeord du gerne vil findes på? Nej!

Alt med måde og lad være med at overdrive. Beskriv reelt hvad der er på billedet. Hvis du gør det, og i øvrigt har brugt nogle relevante billeder til din artikel, så vil du helt automatisk få dine søgeord med i alt-attributen.

Lad mig vise dig nogle eksempler

Billige og friske appelsiner fra Spanien

Her har jeg kaldt filnavnet billige-appelsiner.jpg og alt-attributen “Billige og friske appelsiner fra Spanien”


Gammel og helt orange damecykel

Her har jeg døbt filen orange-cykel.jpg og givet billedet alt-attributen “Gammel og helt orange damecykel”

Hvis du kan finde ud af HTML, så ser alt-attributen på et billede sådan ud

<img src=”https://a-partner.dk/wp-content/uploads/orange-cykel.jpg” alt=”Gammel og helt orange damecykel” />

Skriv til dine kunder der ikke kan stave

At læse en tekst med stavefejl er træls. De falder i øjnene, og afsenderen af teksten kommer til at virke utroværdig. Sådan vil du ikke fremstå.

Derfor skriver du alle dine tekster gramatisk korrekt og uden fejl. Men mon nogle af dine besøgende søger efter dine ydelser med stavefejl? Svaret er ja.

Derfor kan du med fordel bruge alt-attributen til at indskrive de stavemåder, som folk typisk skriver forkert.

Det kan også være variationer af dit søgeord, som du ikke bruger i din almindelige tekst og fejl i sammensatte ord. Lad os tage et eksempel med en elevationsseng.

elevationsseng-1

Hvis vi laver en søgeordsanalyse, vil vi se at der i gennemsnit er 2400 søgninger om måneden på “elevationsseng”.

Den faglig korrekte betegnelse for en seng der kan hæves i hoved- og fodende. Vi som har været i sengebranchen ved at der er hård konkurrence på ordet “elevationsseng”.

Men prøv at kigge på nedestående søgeord. Her er altså nogle varianter/stavemetoder af elevationsseng, som du ikke selv vil skrive på din side, men måder som dine kunder søger på, når de søger efter en elevationsseng.

SøgeordAntal månedlige søgninger
Elevations seng50
Hæve sænke seng40
Elevation seng20
Elevatorseng10
Elvationsseng10

Her kan du bruge alt-teksten til at tilføje disse variationer på din side, uden at brugeren kan se dem. Det kan være du har 3 forskellige billeder af elevationssenge på din side.

Så kan du roligt bruge de 2 af billederne til stavefejl og variationer. F.eks. “Sort elevations seng i god kvalitet” eller “God hæve sænke seng med sort betræk”.

Jeg er sikker på, at du kan finde lignende stavemåder omkring dine søgeord. Så det er bare med at komme igang.

Tjek dine billeder på mobil

Hvis dit website ikke er 100% responsivt, så kan dine billeder hurtigt komme til at se mærkelige ud på en mobil.

Nedenfor kan du se et billede set fra en mobilskærn, som ikke er indstillet til at have en max bredde på 100%.

IMG_0474

Hvis billedet var korrekt sat op ville det i stedet se sådan her ud på en mobilskærm.

IMG_0475

Det ser altså bedre ud, og dine besøgende bliver ikke frustreret over ikke at kunne se hele billedet.

Hvis ikke din udbyder kan lave det (det bør de, og det bør være et krav), så kan du selv gøre det i kildekoden.

Når du har indsat dit billede vil du i kildekoden kunne se billedet som denne tekst:

<img  src=”https://a-partner.dk/wp-content/uploads/orange-cykel.jpg” alt=”Helt orange gammel damecykel” width=”200″ height=”300″ />

Hvis du vil sætte bredden til max 100%, så ændrer du overstående til dette:

<img  src=”https://a-partner.dk/wp-content/uploads/orange-cykel.jpg” alt=”Helt orange gammel damecykel” width=”100%” />

Herefter vil billedet fylde maksimalt 100% af din side uanset om du besøger siden på en computer eller en mobiltelefon.

Bonustip: Brug Google Search Console til at tjekke dine billeders placeringer.

Har du et stort website med mange billeder og vil du gerne i gang med at optimere dem, så kan det være svært at finde et sted at starte.

Men Google giver dig helt gratis et værktøj til at sortere og finde de lavthængende frugter, som er lige til at plukke.

I Google Search Console (som du selvfølgelig har oprettet) kan du under fanen Søgetrafik finde et menupunkt der hedder Søg i Analytics.

Her giver Google dig en hvis mængde information omkring, hvordan din hjemmeside og den synlighed i søgeresultatet på bestemte søgeord.

Du har mulighed for at se hvor mange klik der er, hvor mange eksponeringer, hvor høj din Click-Through-Rate (CTR) er, og din gennemsnitlige placering på dine søgeord.

Øverst oppe i menulinjen kan du filtrere resultatet. Mit bonus-tip til dig i dette sammenhæng, er at du her kan vælge at filtrere efter søgetype. Her kan du vælge billede. Se nedenfor.

google-search-console

Når du har valgt billede som søgetype, vil du se en hel række af søgeord, hvor du i forvejen har fået eksponeringer. Du kan nu sortere listen efter dine placeringer, og begynde at optimere på de billeder som ligger uden for top 4 i billederesultatet og som har den højeste eksponering.

placering-billeder-google

Vi kan vist hurtigt blive enige om at en optimering, som vil få nogle af disse søgeord op i top 4, vil give en del flere besøgende.

Når du har fundet frem til de søgeord du vil optimere på, så tjek hvilket billede der bliver eksponeret på søgeordet. Brug herefter det du har lært her til at optimere billedet, så det kommer frem på side 1 i Google.

Huskeliste til søgemaskineoptimering af dine billeder.

Jeg håber du kan bruge denne guide til optimering af dine billeder til din hjemmeside. For at runde af får du her en lille huskeliste

  • Brug gode og relavante billeder – det øger konverteringen og dine besøgenes tid på siden
  • Optimer dine billeder, så du bliver vist i søgeresultatet
  • Ændre filnavnet til et kort og beskrivende navn adskilt af bindestreg (-).
  • Skaler størrelsen på dine billeder ned, for at forbedre hastigheden.
  • Superoptimer dine billeder ved brug af Kraken.io
  • Udfyld altid alt-attributen med en ærlig og beskrivende tekst
  • Udnyt alt-attributen til at skabe organisk trafik fra forskellige stavemåder
  • Tjek altid hvordan din side og billeder ser ud på mobilen.
  • Brug Google Search Console til at tjekke dine billeders placering.

One thought on “SEO af billeder

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *